Studenti i Harvardit hëngri 720 vezë në një muaj për t’ju treguar diçka

Nick Norwitz po përfundon doktoraturën në Shkollën Mjekësore të Harvardit dhe mendoi të bënte një eksperiment ku përfshiu veten.

Një student i diplomuar në Fakultetin e Mjekësisë të Harvardit dhe aktualisht në doktoraturë për metabolizmin e trurit të njeriut – në Universitetin e Oksfordit – hëngri një vezë çdo orë në ditë për një muaj.

Në fakt, siç sqaron Nick Norwitz në videon që ka postuar në rrjetet sociale dhe që noa.al jua sjell më poshtë, ai nuk e ka ‘ndalur’ gjumin për eksperimentin e tij.

Megjithatë, ka konsumuar 24 vezë çdo ditë për 30 ditë në të gjitha versionet e mundshme (të skuqura, të ziera, të fërguara etj.). Në total ai hëngri 720 vezë që përmbanin 133,200 mg kolesterol (çdo vezë ka 186 mg).

Pse e bëri këtë?

“Si fillim të lëmë mënjanë faktin që jam pak i çmendur, por gjithmonë me një qëllim. E bëra, 10% sepse i dua vezët, 20% për të gjitha lojërat e vezëve dhe të verdhave që do të dëgjoni në video, por arsyeja kryesore, 70% ishte të sfidoja mendërisht mesazhet ekstreme të ushqyerjes që dalin në mediat sociale.

Unë parashikova se nuk do të kisha asnjë rritje të kolesterolit ‘të keq’ (LDL mund të krijohet si pllaka në arterie dhe të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru) në fund të muajit.”

E konfirmuar?

“Nivelet ranë në javën e parë me 2%. Më pas fillova të ha 60 gramë karbohidrate çdo ditë dhe në fund të eksperimentit, kolesteroli kishte rënë gjithsej me 20%.

Sa i përket marrjes së saj të karbohidrateve, ajo u fokusua në fruta si bananet, boronica dhe qershitë e ngrira, të cilat i hante të zhytura në gjalpë makadamia.

Në fund të kësaj diete speciale njëmujore, ai konfirmoi gjetjet e një studimi konkret që zbulon se kolesteroli i vezëve nuk e rrit atë të trupit tonë.

Pse?

“Kolesteroli lidhet me receptorët në qelizat e zorrëve, gjë që shkakton lirimin e një hormoni të quajtur kolezin.

Ky udhëton përmes gjakut në mëlçi, ku lidhet me një receptor të quajtur GPR146 dhe sinjalizon mëlçinë të prodhojë më pak LDL. Kështu që ndihmon në ruajtjen e niveleve në trup”.

Ndërkohë, ngrënia e më shumë karbohidrateve ndihmon në uljen e mëtejshme të niveleve të kolesterolit në trup.

Në video ai shpjegon saktësisht se si funksionon mekanizmi. Përfundimi është ky:

“Tek njerëzit në një dietë me pak karbohidrate, nivelet e LDL priren të rriten në trupin e tyre sepse sistemi i tyre fillon të djegë yndyrë për energji në vend të karbohidrateve.

Por kur dikush ha më shumë karbohidrate, ndodh e kundërta: nivelet e LDL-së bien sepse personi merr më shumë energji nga karbohidratet”.

Hulumtimet kanë zbuluar se edhe ata me probleme shëndetësore, duke përfshirë diabetin, të cilët hanë 6-12 vezë në javë nuk kanë asnjë efekt negativ në nivelet totale të kolesterolit në gjak ose në faktorët e rrezikut të sëmundjeve të zemrës. Megjithatë, lipoproteina me densitet të lartë (HDL), e njohur si kolesteroli ‘i mirë’, rritet.

https://www.instagram.com/reel/C_xsn7Cu4lM/?igsh=MTI3bzM2cnd3dDNsNA==

 

Author: news

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *