Fara që rregullon sheqerin, kolesterolin dhe ‘pret’ oreksin

266

Për shekuj me radhë, fara e lirit është konsideruar si një nga ushqimet me përfitime të shkëlqyera shëndetësore.

Sot, studime shkencore nxjerrin në pah përfitimet e tij, nga kontrolli i presionit të gjakut dhe sheqerit, e deri tek ndihma për të mbajtur një peshë të shëndetshme.

1.Mbron zemrën

Një lugë gjelle farë liri (7 gram) siguron një sasi të mjaftueshme të proteinave, fibrave dhe acideve yndyrore omega-3, si dhe disa vitamina dhe minerale.

Në veçanti, është një burim i pasur i acidit alfa-lipoik (ALA), një acid yndyror omega-3 me origjinë bimore, i cili është një nga dy acidet yndyrore më të rëndësishëm që duhet të marrim nga dieta jonë.

Studimet mbi kafshët kanë treguar se ALA në farën e lirit parandaloi ruajtjen e kolesterolit në enët e gjakut të zemrës, uli inflamacionin në arterie dhe rritjen e tumoreve kancerogjene.

2. Parandalon kancerin

Kanë përbërje bimore me veti antioksiduese dhe estrogjenike, të cilat duket se ndihmojnë në uljen e rrezikut të shfaqjes së kancerit dhe përmirësimin e shëndetit.

Studimet vëzhguese kanë treguar se konsumi i farave të lirit nga gratë në menopauzë shoqërohet me një rrezik më të ulët të kancerit të gjirit .

Sidoqoftë, burrat gjithashtu mund të përfitojnë nga konsumimi i farës së lirit, pasi, sipas një studimi të 15 burrave, duke konsumuar 30 g në ditë në kombinim me një dietë me pak yndyrë uli nivelet e kancerit të prostatës.

Ka gjithashtu prova për kontributin e tij në parandalimin e kancerit të lëkurës dhe zorrës së trashë.

3. Kontribuon në funksionimin e duhur të zorrëve

Përmbajtja e saj e fibrave të tretshme dhe të patretshme, në fakt, ngadalëson shpejtësinë e tretjes, duke rezultuar në rregullimin më të mirë të sheqerit dhe uljen e kolesterolit.

Ndihmon gjithashtu njerëzit me sindromën e zorrës së irrituar.

4. Përmirëson kolesterolin

Fara e lirit çdo ditë për 3 muaj ul kolesterolin e përgjithshëm me 17% dhe kolesterolin “e keq” LDL me gati 20%.

Përqindja përkatëse për kolesterolin “e mirë” HDL u rrit, sipas gjetjeve të një studimi tjetër, me 12%.

5. Ul presionin e gjakut

Studimi kanadez zbuloi se konsumi ditor i 30 g. fara lirit për gjashtë muaj uli presionin sistolik dhe diastolik të gjakut përkatësisht me 10 mmHg dhe 7 mmHg, ndërsa për ata që tashmë merrnin ilaçe të hipertensionit shifrat ishin edhe më të larta.

6. Ndihmon në kontrollin e sheqerit

Studimet kanë treguar se njerëzit me diabet të tipit 2 që kanë shtuar 10-20 gram farë liri në dietën e tyre ditore për të paktën një muaj kanë parë një ulje prej 8-20% të niveleve të sheqerit në gjak.

7. Ndihmon në kontrollin e peshës

Nëse keni tendencë të hani një shumëllojshmëri ndërmjet vakteve, mund t’ju duhet të konsideroni përfshirjen e farës së lirit në dietën tuaj.

Studimi tregoi se vetëm 2.5 gr. fara e liri, zvogëlon ndjenjën e urisë dhe oreksin në përgjithësi./shkoder.info