Këto ushqime na bëjnë të përgjumemi

209

Lodhja mund të jetë shkaku i pagjumësisë, gjumit të shqetësuar, stresit, ndryshimeve të stinëve, por edhe dietës suaj.

Meqenëse gjumi i rregullt dhe lehtësimi i stresit zgjasin më shumë, filloni duke eliminuar ushqimet që shkaktojnë lodhje.

Këtu janë disa nga ushqimet që konsumojmë rregullisht dhe që na bëjnë të përgjumemi:

1. Sallatë

Sallata është e shëndetshme, por nëse vendosni për një vakt që përbëhet vetëm nga perime, së shpejti mund të ndjeheni të uritur dhe të lodhur. Nëse keni vendosur të hani një sallatë si vakt kryesor, kombinoni perime me gjethe jeshile me kërpudha, qiqra, vezë ose mish pule pasi janë të pasura me proteina që na bëjnë të ngopemi. Shtoni vaktit vaj ulliri ekstra të virgjër dhe lëng limoni.

2. Produktet e qumështit

Lidhja midis produkteve të qumështit dhe lodhjes nuk është plotësisht e qartë, por besohet se trupi zhvillon një reagim imun ndaj proteinave me kalimin e viteve, duke ndërtuar një ushtri antitrupash që mobilizohen kundër proteinave, e cila çon në lodhje. Nëse vëreni një humbje të energjisë pasi keni ngrënë produkte qumështi, konsultohuni me një mjek i cili, së bashku me ju, do të identifikojë ushqimet problematike që ju duhet të eliminoni nga dieta juaj.

3. Banane

Ato janë të pasura me magnez, një mineral që ndihmon në relaksimin e qelizave muskulore. Por, për shkak të kësaj, magnezi mund të na vërë në gjumë, andaj përdoret shpesh në përgatitjet për të stimuluar gjumin. Nëse ju mungon magnezi, hani një banane ose një grusht arra. Simptomat e mungesës së këtij minerali përfshijnë humbjen e oreksit, të përzier dhe lodhje.

4. Ëmbëlsirat dhe snacks

Nëse i përmbahemi një diete me pak yndyrë dhe sheqer, trakti ynë gastrointestinal reagon në mënyrë të tillë që të fillojë të prodhojë më pak lëngje dhe enzima në stomak që lehtësojnë tretjen e sheqerit dhe yndyrës. Si rezultat, ndodhin lodhje dhe të përziera. Ju nuk keni pse të shmangni plotësisht ëmbëlsirat dhe ushqimet, por jini të përgatitur për lodhje dhe letargji.