Këto janë vitaminat e domosdoshme për sezonin e verës

A e dinit që kërkesat e organizmit për vlera ushqimore ndryshojnë gjatë verës? Nxehtësia, djersitja dhe ajri i thatë plus rrezet e diellit e zhveshin organizmin nga kripërat minerale dhe vitaminat. Prandaj është shumë e rëndësishme që të përshtatim vlerat ushqyese që marrim në lidhje me ndryshimin stinor.

 

Vitaminat që na duhen gjatë stinës së verës:

 

Vitamina C

 

Vitamina C është një antioksidant që gjendet në gjithçka duke filluar nga portokallet, zarzavatet dhe deri tek patatet e bardha.

 

Vitamina C luan një rol të drejtpërdrejtë në prodhimin e kolagjenit, funksionin e neurotransmetuesve dhe sistemin e përgjithshëm imunitar.

 

Vera është periudha e dytë më e zakonshme për infeksionet e sipërme respiratore dhe shpërthimet e infeksionit të sinusit në zonat ku njerëzit takohen dhe kanë kontakt me njëri-tjetrin.

 

Doza mesatare ditore për të rriturit është 500 – 1000 mg në ditë.

Gjithsesi disa pacientë mund të kenë nevojë për dozë më të lartë të vitaminës C, por kjo jepet me rekomandim nga mjeku.

 

Vitamina E

 

Vitamina E është një tjetër vitaminë e rëndësishme për verën.

 

Gjendet tek vezët, mishi, në shumicën e frutave dhe perimeve, megjithëse në sasi më të ulëta.

 

Në trup, Vitamina E vepron si një antioksidant, duke ndihmuar mëlçinë dhe pjesën tjetër të trupit të pastrojnë radikalet e lira dhe toksinat.

 

Radikalet e lira, qelizat që përmbajnë shumë elektrone, mund të dëmtojnë gjenetikisht trupin dhe lidhen me shumë sëmundje, si dhe shenja tradicionale të plakjes.

 

Çfarë e bën kaq të rëndësishme vitaminën E në verë?

 

Kryesisht, ajo mbron lëkurën nga efektet e dëmshme të diellit. Sidoqoftë, mund të ndihmojë gjithashtu të shëroheni më shpejt nga një djegie e vogël dielli.

 

Doza ditore e rekoamnduar është rreth 300 mg në ditë, për pacientët e rritur.

 

Vitamina A

 

Ashtu si Vitamina E, Vitamina A tretet në yndyrë dhe është ndër më të rëndësishmet për shëndetin gjatë verës.

 

Në mungesë të saj, ne do të ishim të verbër.

 

Shumica e njerëzve marrin shumë Vitaminë A nga mishi, peshku, karrota, patatet e ëmbla dhe perimet jeshile.

 

Marrja e Vitaminës A në verë mund të parandalojë dëmtimin e shikimit nga dielli, por gjithashtu mund t’ju ​​ndihmojë të shihni më qartë.

 

Konsumi ditor i rekomanduar është nga  700 deri në 900 mikrogramë. Nëse jeni në gji ose shtatzënë, mjekët rekomandojnë që ta rrisin dozën e saj nga 1200 – 1500 mikrogramë.

Author: portali