Dieta për të sëmurët me veshka: 6 ushqime që janë të dobishme, sipas ekspertëve

Nëse keni sëmundje kronike të veshkave, një nga gjërat më të rëndësishme që do të bëni është të takoheni me një nutricionist që e njeh këtë lloj problemi dhe funksionin e veshkave në tërësi. Disa ushqime, madje edhe disa ushqime të mira për ju si frutat dhe perimet, mund të duhet të kufizohen kur keni sëmundje të veshkave.

Kufizimet tuaja dietike varen nga faza e sëmundjes së veshkave në të cilën jeni. Në fazat e hershme, gjithçka ka të bëjë me ndjekjen e një diete të përgjithshme të shëndetshme me pak natrium, veçanërisht nëse keni probleme të tjera si diabeti i tipit 2 ose presioni i lartë i gjakut. Por ndërsa sëmundja përparon, do të zbuloni se gjithashtu duhet të filloni të kufizoni proteinat, si dhe ushqimet e pasura me minerale kaliumi dhe fosfori.

 

Ja 6 ushqimet që është mirë të përfshihen si pjesë e dietës suaj të rregullt, pa marrë parasysh fazën e sëmundjes:

 

1.Erëzat

 

Të gjithë pacientët me sëmundje veshkash duhet të monitorojnë marrjen e kripës. Kur veshkat tuaja dëmtohen, ato nuk mund të kontrollojnë sasinë e natriumit në trupin tuaj, gjë që mund të shkaktojë rritjen e presionit të gjakut. Kjo nga ana tjetër përkeqëson dëmtimin e veshkave, dhe gjithashtu rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Një mënyrë e shkëlqyeshme për të hequr natriumin nga dieta juaj është të kapni raftin tuaj të erëzave në vend të kripes.

Erëzat si borziloku, kopra, xhenxhefili dhe rozmarina mund t’i shtojnë shije çdo pjate, qoftë mish apo perime Shtoni erëza të bluara në ushqime rreth 15 minuta para se të përfundoni gatimin e tyre dhe shtoni erëza të plota në ushqim të paktën një orë përpara. Nëse jeni duke përdorur barishte të freskëta, kombinojini ato me vaj ose gjalpë, lërini të qëndrojnë për 30 minuta dhe më pas lyejeni mishin ose perimet ndërsa gatuhen.

 

2.Manaferrat

 

Nuk ka dyshim se të gjitha llojet e manave kanë fuqi ushqyese: ato janë të pasura me antioksidantë të shëndetshëm për zemrën, duke përfshirë vitaminën C. Por ato kanë edhe një përfitim tjetër: janë të ulëta në kalium. Kur njerëzit diagnostikohen në një fazë shumë të vonë të sëmundjes së veshkave, disa ushqime, madje edhe ato ushqyese si frutat dhe perimet, mund të rrisin kaliumin në gjakun tuaj në një nivel të rrezikshëm. Kjo mund të shkaktojë simptoma si dobësi, mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash, apo edhe të shkaktojë rrahje të zemrës ose një atak në zemër. Manaferrat kanë një përfitim shtesë: ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut, i cili është një tjetër faktor rreziku për sëmundjet e veshkave. Fruta të tjera të varfëra në kalium përfshijnë mollët, qershitë, pjeshkët, kumbullat, dardhat dhe rrushin.

Frutat me më shumë kalium janë bananja, avokado, pjepri, portokalli, kumbulla të thata dhe rrushi i thatë.

 

3.Vezët

 

Njerëzit me sëmundje të veshkave duhet të kufizojnë sasinë e proteinave që hanë. Të kesh shumë proteina mund të shkaktojë grumbullimin e mbeturinave në gjakun tuaj dhe veshkat tuaja mund të mos jenë në gjendje të heqin të gjitha mbetjet shtesë. Por ju ende keni nevojë për proteina të mjaftueshme për të ruajtur masën e muskujve dhe për të ndihmuar trupin tuaj të luftojë infeksionin. Kur bëhet fjalë për proteinat, nuk ka të bëjë vetëm me sasinë që hani, por edhe të hani proteina me cilësi më të lartë. Proteinat shtazore si mishi, shpendët, peshku dhe vezët janë proteinat më të lehta për t’u shpërbërë dhe përdorur për trupin tuaj, krahasuar me proteinat me bazë bimore. Por vezët janë një burim veçanërisht i mirë i proteinave, sepse ato janë gjithashtu të varfra në fosfor, i cili është një tjetër mineral që duhet të kufizoni kur keni sëmundje kronike të veshkave..

 

4.Vaj ulliri

 

Një dietë miqësore me veshkat duhet të jetë e ulët në yndyrna të ngopura, gjë që rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Kjo i bën yndyrnat e shëndetshme si vaji i ullirit zgjidhja më e mirë për gatim dhe pjekje, dhe ju gjithashtu mund ta përdorni atë në vend të salcave të sallatës me shumë yndyrë.

 

5.Lulelakra dhe perime te tjera krucifere

 

Lulelakra është e pasur në fibra, por e varfër në kalium dhe fosfor, dhe është kështu një zgjedhje e shëndetshme për njerëzit me sëmundje të veshkave.

Disa mënyra të shijshme për ta ngrënë: bëjeni pure si salcë kremi, grijeni pica, grijeni në rende në një zëvendësues për oriz ose turshi për një rostiçeri të kripur dhe krokante me pak kalori. Brokoli është gjithashtu i mirë, por hajeni të papërpunuar, pasi brokoli i gatuar përmban më shumë kalium.

 

6.Uji

 

Ju mund të keni dëgjuar se duhet të kufizoni marrjen e lëngjeve nëse keni sëmundje të veshkave, por kjo është me të vërtetë e vërtetë vetëm në fazat e vona të sëmundjes kur keni nevojë për dializë. Nëse nuk jeni në atë pikë dhe nuk keni ënjtje në këmbë, kyçe ose rreth syve, zakonisht nuk është e nevojshme. Uji në vetvete ndihmon veshkat tuaja të largojnë mbetjet nga gjaku juaj dhe ndihmon në mbajtjen e enëve të gjakut të hapura në mënyrë që gjaku të arrijë në veshkat tuaja. Nëse jeni dehidratuar është më e vështirë për këtë sistem të shpërndarjes të funksionojë dhe madje mund të çojë në më shumë dëmtime të veshkave. Gjithashtu zvogëlon mundësinë e zhvillimit të gurëve në veshka ose infeksioneve të traktit urinar, të cilat të dyja mund të dëmtojnë veshkat.

 

Author: portali