Pija që mund të zvogëlojë rrezikun nga kanceri

Ngrënia e një diete të shëndetshme ul rrezikun e shfaqjes së kan*ce*rit. Sipas hulumtimit të publikuar në American Journal of Epidemiology, disa pije, si kafeja, mund të ofrojnë mbrojtje ushqimore kundër kan*ce*rit për shkak të aktivitetit të tyre antioksidues.

Janet Hildebrand, një epidemiologe në Shoqatën Amerikane të Ka*nce*rit, shpjegoi se studimi shqyrtoi zakonet e pirjes së kafesë në gati një milion burra dhe gra.

“Ata që raportuan se pinin të paktën katër filxhanë kafe në ditë me kafeinë, kishin rreth gjysmën e rrezikut të vde*kjes nga ka*nce*ri i gojës dhe fytit në krahasim me njerëzit që nuk pinin kafe me kafeinë çdo ditë ose e pinin herë pas here”.

Zvogëlimi i rrezikut me gati gjysmën ishte i qëndrueshëm për ata që pinin katër, pesë, gjashtë filxhanë kafe në ditë. Gjithashtu ishte e njëjtë për të dy ata që pinin kafe me kafeinë dhe pa kafeinë.

Studiuesit shikuan konsumimin e kafesë nga burrat dhe gratë që ishin pa ka*nc*er në fillim të studimit. Gjetjet, të publikuara në Gazetën Amerikane të Epidemiologjisë, u mbajtën edhe pasi studiuesit llogaritën për pirjen dhe duhanin.

Instituti Amerikan për Kërkimin e Kancerit (AICR), shpjegoi se “fitokimikatet e kafesë janë përgjegjëse të mundshme për rrezikun më të ulët të disa formave të ka*nce*rit”. Megjithatë, trupi shëndetësor shtoi se efektet e kafesë korren kur pija konsumohet pa krem ​​dhe sheqer të shtuar./inforculture.info

Author: portali