Katër femrat që po përgatiten të shkelin në Hënë: Ky është ekipi i ri i astronautëve të NASA

Besfort Islami
NASA ka prezantuar numrin e ri të astronautëve, disa prej të cilëve një ditë mund të ecin në sipërfaqen e Hënës apo edhe të Marsit. 10 astronautë të trajnuar – gjashtë burra dhe katër gra – hyjnë në programin e astronautëve të agjencisë hapësinore në një periudhë emocionuese për eksplorimin e hapësirës.

Ka plane për të dërguar njerëzit përsëri për të ecur në Hënë në një mision që mund të jetë vetëm katër vjet larg si dhe synime afatgjata të dërgimit të astronautëve në Mars.

Gjysma e numrit të ri të astronautëve janë pilotë ushtarakë, ndërsa mes tyre është një mjek, një ekspert robotike, një kirurg, një bioinxhinier dhe – në një lajm emocionues për fansat e filmit Armageddon – një specialist shpimi.

Astronautët u prezantuan në bazën e NASA-s në Hjuston të dielën, baza e Kontrollit të Misionit dhe trupës së astronautëve.

“Sot ne mirëpresim 10 eksplorues të rinj, 10 anëtarë të gjeneratës Artemis, klasës kandidate për astronautët e NASA-s 2021,” tha administratori i NASA-s Bill Nelson.

“I vetëm, çdo kandidat ka ‘aftësitë e duhura’, por së bashku ata përfaqësojnë besimin e vendit tonë: E pluribus unum.

Çfarë do të thotë ‘aftësitë e duhura”?

Misionet hapësinore kërkojnë vite planifikimi, qindra apo edhe mijëra punëtorë mbështetës për t’i realizuar ato dhe investime të mëdha parash në teknologji. Me gjithë atë përgatitje, ata që në të vërtetë arrijnë të bëjnë udhëtimin në hapësirë ​​duhet të zgjidhen me shumë kujdes. NASA, ashtu si Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA), ka një listë të rreptë të kërkesave nga astronautët e mundshëm.

Për t’u futur në programin e astronautëve të NASA-s, përveç të qenit shtetas amerikan, ju nevojiten sa vijon:

Një diplomë master në një fushë si inxhinieria, biologjia, fizika, shkenca kompjuterike ose matematika

Së paku dy vjet përvojë profesionale përkatëse pas diplomimit

Të paktën 1000 orë pilotim të një avioni reaktiv

Për të kaluar një ekzaminim rigoroz mjekësor

Ndërsa sa më sipër mund të duket e vështirë, procesi i përzgjedhjes për këta fitues duhej të eliminonte rreth 12,000 aplikime.

NASA ka pranuar 360 njerëz në trupin e saj të astronautëve që nga Mercury Seven në vitin 1959. Përzgjedhja e mëparshme e astronautëve ishte në 2017.

Kush janë astronautët e rinj?

NASA planifikon të dërgojë femrën e parë në Hënë si pjesë e programit të saj të ardhshëm Artemis.

Katër nga trupa e re janë gra, kështu që ka një shans të mirë që një prej tyre mund të ecë në sipërfaqen hënore brenda pak vitesh.

Christina Birch, 35 vjeçe, tashmë ka bërë emër si një çikliste profesioniste e garave. Por ajo po ndërron biçikletat me anije kozmike, me diploma në matematikë dhe biofizikë molekulare, si dhe një doktoraturë në inxhinieri biologjike.

Nichole Ayers, 32 vjeçe, është një majore në Forcën Ajrore të SHBA, me një diplomë master në matematikë llogaritëse dhe të aplikuar. Ajo ka më shumë se 200 orë luftimi dhe më shumë se 1150 orë kohë totale fluturimi në avionë luftarakë. Në vitin 2019, ajo drejtoi formacionin e parë të aeroplanit F-22, i përbërë nga femra në luftime.

Deniz Burnham, 36 vjeçe, është një togere në Marinën e SHBA. Ajo ka përvojë në industrinë e energjisë, duke menaxhuar projektet e shpimit në vend në të gjithë Amerikën e Veriut.

Jessica Ëittner, 38 vjeçe, është një komandante togere në Marinën e SHBA. Ajo ka një master në inxhinierinë e hapësirës ajrore dhe ka shërbyer si pilote luftarake./inforculture.info

Author: portali